dimarts, 28 d’octubre del 2014

Prezi

Prezi:
El Prezi (Presentation-zoomi) és un programa que permet crear presentacions. Aquestes parteixen d'un llenç, com podria ser una imatge, les quals et permeten apropar-te i allunyar-te. Això fa que puguem parlar amb aquesta imatge al darrera (en una presentació oral) i explorar objectes, persones, animals o coses, amb l'opció de tornar a l'element principal.

Extret de: Prezi

Si l'arxiu de Prezi es troba amb una icona de la bola del món vol dir que tothom, únicament, el pot mirar. Si el trobem amb el símbol del reciclatge és que el podem editar i si ens apareix un encadenat, només el podem veure.
Us adjunto diferents vídeos que us segurament us faran entendre millor què és el Prezi i com funciona:









El Prezi a l'educació
I amb tot això us podeu preguntar: i com aplicar-ho a l'educació, al dia a dia a l'escola amb els nens? Doncs bé, una manera senzilla i eficaç són les metàfores visuals, és a dir, utilitzar una imatge que no faci relacionar-la directament amb el tema sobre el qual volem parlar, que ens faci reflexionar sobre el per què està relacionada amb allò. Per exemple, podem parlar sobre els gossos, però no inserir una imatge d'un gos al principi, sinó una que expressi algun valor característic d'aquests animals, com ara la fidelitat (podem afegir-hi una imatge d'unes mans agafant-se). Això farà que els alumnes pensin i ho relacionin. Una altra opció per transmetre d'una manera més directa als alumnes el concepte que volem treballar és, de la imatge gran que hem inserit abans, focalitzar-ne diversos punts, és a dir, sense que es vegin quan està tota la fotografia enfocada, afegir els altres conceptes sobre els que volem parlar, sempre relacionat amb el tema escollit per treballar. Per exemple, si parlem de la cua del gos, enfocar aquesta part del cos de l'animal. I així successivament.

Prezi vs PowerPoint:
Entre el Prezi i el Powerpoint hi ha alguna diferència, i és que cadascú té la seva "personalitat". Aquí us adjunto una llista, la qual mostra els pros i els contres de cada programa.


 Extret de: Prezi vs Powerpoint

PREZI: 
- Pros: Presentacions molt visuals; àmplies possibilitats de crear expectació i sorprendre, omplint de disseny el nostre contingut; fantàstiques possibilitats per tal de desenvolupar arguments deductius i inductius; és una aplicació amb eines pròpies per promocionar la nostra història a la xarxa; té una alta viralitat.
- Contres: Presentacions amb una líniea argumental única; no permet crear enllaços amb altres documents o webs; es necessiten coneixements per adaptar el nostre argument al Prezi de forma efectiva; desenvolupament d'animacions des de la pròpia aplicació limitat.

POWERPOINT:
- Pros: Permet inserir de forma efectiva més volum d'informació escrita; possibilitat de desenvolupar més d'una línia argumental; capacitat del programa per crear animacions elaborades; possibilitat de crear enllaços cap a altres documents o llocs d'Internet.
- Contres: Poques eines de dissent per crear expectació; efectes de transició entre diapositives bàsic; necessitat de tenir coneixements d'altres programes de disseny.

Font d'informació: Blog

El nostre Prezi:
La Maria i jo hem creat un Prezi per començar a treballar amb aquesta eina. El tema proposat a classe era "Per a mi un gos és...?". La imatge principal és una casa gran amb moltes finestres, on a cada una i trobem un valor moral que ens transmeten els gossos. Els valors que volem mostrar són: l'amor, el companyerisme, la fidelitat, la responsabilitat i l'alegria. Esperem que us agradi. 





Font d'informació: Apunts, Youtube Prezi Channel

dissabte, 25 d’octubre del 2014

Analitzar blogs

Analitzar blogs és un treball complex en el que ens hem de fixar en tots els detalls. El que analitzarem serà 1 blog, el qual va quedar 2n. al premi de la VIII Edición del premio Espiral Edublogs, concretament de la categoria Blogs de maestros y maestras de infantil. És aquest: Una escuela, una ilusión.
Vaig triar aquest blog, perquè la seva filosofia és la il·lusió dels infants, el dia a dia a l'escola ha de ser una gran alegria per a ells i, no menys important, també per als mestres.
    Per tal de fer un bon anàlisi, és recomanable seguir unes pautes:
    • Quins tipus de continguts hi ha publicats?
    • En quin format treballa els continguts? (vídeo, àudio, presentacions, text, imatges,...)
    • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: tipus de blog, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles,...
    • Qui els publica?
    • Hi ha alguna estructura en el blog? Categories, etiquetes, menús,...
    • Quina plataforma utilitzen?
    • Com són les entrades?
    • Quines competències s'hi treballa?
    • Hi ha comentaris?
    • A qui va dirigit?
    • Hi ha blogroll?
      L'anàlisi
      És un blog escrit tot en castellà, ja que forma part d'una mestra de Madrid i l'escola també està situada allà.
      Primerament, podem veure que els tipus de continguts que hi ha publicats són activitats diàries a una classe: descriuen allò que fan, ja sigui música, manualitats, tallers, jocs...


      El format amb què treballa els continguts és variat i descriptiu, ja que insereix imatges, presentacions, vídeos, text... 
      Veient diferents publicacions, podem dir que aquest blog és de tipus dins de l'aula i de professor, ja que els alumnes són petits (educació infantil) i encara no hi participen textualment, però sí en format participatiu, és a dir, són ells els protagonistes de totes les activitats.
      Totes les entrades els publica la mestra de la classe: és l'autora del blog.
      A la part superior del blog hi trobem diferents menús: Página principal, La rana Renata, Juegos TIC, Cuentos para ver y escuchar, Canciones, En familia, Canciones letras i Cuentos para leer.
      Podem veure com a la part dreta, vertical, hi ha un blogroll de diferents blogs que l'autora segueix perquè els és de molt interès: Mis blogs imprescindibles.
      A la part dreta, verticalment, trobem la categoria de Recursos y enlaces, que és més informació sobre l'autora del blog: Natividad Molina Jiménez, professora d'Infantil de Madrid. En aquesta mateixa banda, també hi ha un apartat que ens ensenya el seu altre blog: Mi otro blog de lectoescritura.
      També veiem a la part dreta i verticalment, l'organització a través de les etiquetes: 


      En el blog, podem veure els comentaris d'altra gent fàcilment, ja que a la banda esquerra, de forma vertical, hi ha una categoria de Últimos comentarios, on podem veure que n'hi ha bastants i tots positius:


      Podem obviar que, el blog va dirigit als pares dels alumnes i a tothom que estigui interessat en aquesta escola o, simplement, en l'educació dels infants. Explica molt bé tot el treball que fan els alumnes i també dóna idees per tal que altres mestres les agafin com a inspiració i puguin treballar-ho a classe.

      Conclusió
      Aquest blog està ben estructurat i ordenat, això facilita la seva lectura i mostra una alegria i també les ganes que l'autora posa a l'hora de fer el blog i treballar amb els seus alumnes. És una bona font d'informació per millorar com a mestra, estiguis estudiant la professió (com jo) o haven-te llicenciat. Es pot dir que és per a tots els públics: infants i adults. És un blog que atrau i que enganxa.

      divendres, 24 d’octubre del 2014

      LLIBRE: Documentar, una mirada nova

      La classe de Seminari és diferent a les altres, ja que tota la classe estem dividits en petits grups i cada un té assignat una professora diferent, que seria com una tutora. Això ens permet tenir un contacte més proper amb ella i amb els nostres companys. A aquí treballem l'expressió oral, escrita, la recerca d'informació i síntesi...i més coses que fan que millorem les nostres capacitats, i així arribar a ser uns bons educadors/es!
      Ens hem hagut de llegir el llibre Documentar, una mirada nova i, seguidament, realitzar un treball escrit i preparar-nos una petita presentació oral.
      La part escrita consistia d'una Introducció, un Desenvolupament i una Conclusió. En el primer punt del treball, havíem d'explicar de què es tractava el llibre i com s'havia realitzat; en el segon, havíem de contestar una sèrie de preguntes que ens havia qüestionat la professora; en el tercer, la nostra valoració.
      Aquest document tracta sobre el recull de trenta accions diferents, realitzades per alumnes de 0 a 6 anys, d'una escola de Barcelona. 
      Es va decidir publicar aquest llibre a través d'una escola italiana, la qual havia recopil·lat tot el treball del dia a dia dels alumnes. Aquesta és una molt bona manera de reflectir el que es fa a les escoles, i també serveix per ajudar als futurs docents i també als qui ja ho són, a tenir un altre concepte de l'ensenyament i establir un altre sistema, que no sigui el tradicional. És a dir, treballar de manera que els infants aprenguin a través de la creativitat i que tinguin una responsabilitat, que descobreixin el món per ells mateixos.

      Portada del llibre

      dijous, 23 d’octubre del 2014

      PowerPoint

      Hem après un nou mètode per utilitzar el programa de Microsoft PowerPoint. Aquest es caracteritza perquè ens permet fer presentacions mitjançant diferents diapositives, que poden ser només amb text, amb fotografies, vídeos...és a dir, hi ha un marc ampli de possibilitats.

      Normalment, aquest programa ens l'han ensenyat a utiltzar i l'hem utilitzar de manera "Tradicional", és a dir, a cada diapositiva hi ha escrit un text, el qual ens l'hem d'aprendre i serveix com a guia per a l'alumne i com a complement per al professor. Això, però, no és gaire útil, ja que l'estudiant rep molta informació de cop i costa d'entrar en el nostre cervell. 
      D'altra banda, trobem els PowerPoint "Creatius", els quals es caracteritzen per fer entendre més fàcilment els conceptes de la matèria que estiguem treballant, a través de diferents recursos audiovisuals. I, per tant, fa que els conceptes es captin millor.
      Aquest programa de Microsoft és cada vegada més utilitzat a les aules, tot i que sovint de manera tradicional. Els professors, però, han de saber que es pot fer servir per dinamitzar més les classes a través de les diapositives i els seus recursos creatius i audiovisuals (es poden insertar gràfics, fotografies, vídeos, sons, efectes, esquemes...), és a dir, tot un seguit de complements que faran una classe cooperativa i dialectual entre alumne i professor.
      Com a exemple de PowerPoint podem trobar el Slideshare, el qual és senzill d'utilitzar i es pot compartir fàcilment. Us deixo un exemple que vaig crear fa poc, a través d'unes pràctiques que vaig fer durant 2 dies a una escola de Barcelona.

      dimarts, 21 d’octubre del 2014

      Exposició d'art a l'aula de COED

      A l'assignatura de COED (Comunicació Oral Escrita i Digital) hem improvitzat una petita sala d'exposició artística.
      Hem hagut de portar una descripció d'una persona de la classe, juntament amb una fotografia d'aquesta persona feta per nosaltres mateixos.
      I us preguntareu...en què consistia aquesta descripció? Doncs bé, la professora ens va informar sobre diversos coneixements sobre això. I és que fer una descripció no és tan fàcil com sembla, ja que s'ha de seguir unes pautes i, abans, tenir una idea sobre el tipus d'aquesta. És a dir, una descripció pot ser objectiva (actitud imparcial de l'autor) o subjectiva (actitud personal de l'autor).
      A partir d'aquí hem d' idear, ordenar i textualitzar. I ja tindrem la nostra descripció ben formada.
      Jo, a l'hora d'escollir, vaig dubtar sobre qui seria la meva protagonista.
      Finalment, vaig decidir fer-ho sobre la Núria, una de les millors amistats que tinc a la Universitat.
      A l'aula:
      La professora ens ha fet crear espai a l'aula, apartant totes les cadires. Quan ja teníem un gran espai, hem penjat les nostres fotos per tota la paret. Després d'això, ens ha fet sortir fora al passadís i, quan hem tornat a entrar ens hem posat en situació de com si estiguéssim en una galeria d'art observant imatges fetes per grans artistes. Tot seguit, cadascú ha explicat davant de la classe el procés pel qual ha passat la foto i per què s'ha volgut fer d'aquesta manera. 
      La mestra ens anava guiant i especificant els detalls de la fotografia. Tot això ens ha servit per saber observar millor les imatges i valorar-les pel que ens transmeten.


      Aquesta és la columna on hi ha la foto feta per mi de la Núria, a l'exposició. La fotografia anava acompanyada de la frase La naturalitat de la Núria, ja que aquesta és una de les característiques més importants que crec que la representen.

      Què he après?
      Amb aquesta activitat he après a mirar les coses i el meu entorn d'una altra manera. És a dir, m'he fixat en els detalls de la vida quotidiana i en el caràcter de la meva companya Núria.
      A més a més, aquest treball també m'ha servit per aprendre sobre els detalls de la fotografia: tant a l'hora de fer-la, com d'observar les dels altres.

      Moldejant un objecte amb fang

      Les classes pràctiques de l'assignatura de plàstica m'agraden molt, ja que em fan tornar a la infància. Més tard, però, la professora ens explica la teoria aplicada a la pràctica realitzada i gràcies a això ho podem entendre tot d'una forma raonada i lògica.
      Un dia, la mestra ens va dir: Avui treballarem amb fang! I a tots ens va fer molta il·lusió, ja que el fang sempre agrada i, almenys personalment, feia molts anys que no el tocava. Cadascú tenia una bossa d'escombraries al davant, amb un objecte ocult dins seu. La feina que havíem de realitzar era posar les dues mans dins la bossa i, sense mirar el que hi havia dintre, observar l'objecte. Havíem de plasmar al fang el sentíem que hi havia ocult. No havíem de pensar "quin objecte era", sinó "com era". Això ens va fer pensar d'una manera i veure l'objecte d'una forma més detallada i concreta. La teoria d'aquesta classe la vam treballar amb un article de l'artista català Antoni Tàpies, el qual deia que els objectes havíem d'esbrinar com eren, i no preguntar-nos de seguida què eren.
      El resultat que vaig tenir jo, va ser aquest:


      Com es pot veure, molt exacte no em va quedar...però el que sí podem observar són els detalls. Cadascú va quedar admirat d'una forma diferent de com va ser el seu resultat.

      dissabte, 18 d’octubre del 2014

      LLIBRE: Vídeo y educación

      Del llibre de Joan Ferrés, titulat Vídeo y educación, vam haver de llegir el seu primer capítol per a GTIC, ja que el professor volia que compartíssim les idees principals d'aquest.
      Ens explica que el llenguatge audiovisual és, tal i com indica el nom, un nou llenguatge dins la nostra societat. És a dir, és aquell que fem servir per escriure i llegir de manera audiovisual.
      Actualment, ens trobem una nova manera de conèixer, la qual està basada en les noves tecnologies i tot el que l'envolta.
      Abans, s'aprenia a través de la memòria i la lògica, ara, en canvi, ho fem a partir dels sentits, la creativitat...El món ha canviat, i nosaltres també. És per això que aquest llibre parla sobre la nova era de l'educació, ja que l'escola s'ha d'adaptar al canvi. El nen s'ha de formar al voltant dels mitjans audiovisuals i d'Internet.
      Com a curiositat, el llibre ens diu que actualment utilitzem més l'hemisferi dret del cervell, és a dir, l'emocional, el creatiu...Quan, abans, era el contrari, l'esquerre, on es treballa la lògica, la racionalitat...


      Una manera de sintetitzar el contingut d'aquest llibre, és dir que l'home té por al canvi; el 80% de la informació assimilada pels joves és a través dels mitjans de comunicació; i trobem un alt percentatge d'infants que passen gran part del temps mirant la televisió, ja que els pares no poden estar massa per ells.
      Per tant, podem dir que el que de veritat capten els nens és allò que els transmet emocions. No els vídeos en general, com fan algunes escoles, que posen a l'aula vídeos d'alguna lliçó en concret i creuen que així els alumnes captaran més. No és així, ja que trobem diferents tipus de vídeos: vídeo-lliçó, vídeo-procés, vídeo-recolzament, programa motivador, programa monoconceptual i vídeo-interactiu.
      Seguidament, el professor ens ha mostrar dos vídeos totalment diferents: el vídeo-lliçó i el motivador. Allà hem pogut comprovar com el motivador el captem molt més, ja que transmet emocions i hi posem interés. D'altra banda, el vídeo-lliçó només ens aporta molta informació de cop, el qual has d'estar molt més atent i fa que se t'oblidi de seguida si no apuntes.

      dijous, 16 d’octubre del 2014

      LLIBRE: Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

      A classe de GTIC vam dedicar tota una sessió per parlar del llibre Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Tots ja el portàvem llegit de casa i a l'aula havíem de comentar-lo, preguntar per algun dubte que tinguéssim, debatre...D'aquesta manera, analitzàvem els diferents punts del llibre.
      Aquest document et parla dels tipus de blogs que hi ha, de com els blogs s'estan convertint en una eina cada vegada més utilitzada a les escoles, com treballar-ho amb els alumnes...Tot això es va parlant en diferents punts del llibre, i al començament de cada tema, podem trobar un e-mail d'un professor/a que té dubtes sobre els blogs (la seva utilització...).

      Us pot servir d'interès:
      Tipus de blogs que trobem:
      Els podem classificar per dins de l'aula i fora de l'aula.
      - Dins de l'aula:
      1. Del professor
      2. De professor-alumnes
      3. De l'alumne
      - Fora de l'aula:
      1. De centre
      2. Destinats a seminaris i cursos de formació TIC per al professorat
      3. De professors (individuals) 
      En les explicacions del llibre podem trobar bastant vocabulari relacionat amb les noves tecnologies, algun és complicat de saber, però al principi de tot pots trobar unes pàgines dedicades a les definicions d'algunes paraules, més aviat complicades. Això fa que et faciliti la seva comprensió. Seguidament us adjunto alguns mots amb les seves definicions, per tal que us ajudin i informin de les diferents parts d'un blog.

      Glossari del blog:
      1. Blogroll o llista de blogs: Menú que es mostra a la portada del blog en què apareix la llista d'enllaços que l'autor o autors del blog recomanen i destaquen per la relació amb la temàtica o altres elements que vulguin remarcar.
      2. Comentari: Motor d'interactivitat entre l'autor i el lector i el que ajudarà a crear coneixement, rebre feedback...
      3. Enllaç permanent: Cada article o entrada té una pàgina independent amb una direcció específica per poder enllaçar-la i recuperar-la fàcilment, sense que el pas del temps i la desaparició de l'entrada de la portada faci perdre la ubicació de l'article.
      4. Etiquetes i categories: Elements que faciliten l'organització i identificació dels continguts.
      5. Ping: Sistema que s'utilitza per difondre els nostres articles mitjançant un avís a directoris de blogs, on van apareixent els títols dels últims articles publicats en la blogosfera.
      6. Plugin o "widget": Complements que permeten ampliar les possibilitats pròpies d'una plataforma (posts més llegits, rellotge internacional o mapa que situa el país d'origen dels lectors).
      7. Post: Article o entrada, el cos del contingut que forma el blog.
      8. Retroenllaços: Relació entre blogs on permet visualitzar quins blogs enllacen directament a un article en concret, en forma de comentari.
      9. RSS, feed o sindicació: Una vegada seleccionades les fonts d'informació d'interès, aquestes fonts enviïn avisos d'actualització a l'usuari sense necessitat que aquest hagi de comprovar si hi ha novetats en cadascuna d'elles.
      Conclusió:
      Per tant, aquest llibre el recomano a tots aquells docents (ja sigui en formació, o ja titulats) que vulguin introduir el blog en els seus alumnes, ja que penso que és una eina que cada vegada s'utilitzarà més i serà molt útil per a tothom en el futur.

      Portada del llibre


      diumenge, 12 d’octubre del 2014

      La llengua oral formal

      Definició
      La llengua oral formal és aquella que té característiques de la llengua escrita i la llengua oral, és a dir, comparteix característiques de l'escrit i de l'oral.

      Els trets característics de la llengua oral formal es divideixen en 3:
      • Trets contextuals
      - Caràcter no universal (no és espontània) i aprenentatge escolar: hi ha un ensenyament específic, és a dir, s'ha d'aprendre
      - Acústica, efímera i produïda en temps real (improvització): construeixo les frases sintàcticament en aquell moment
      - Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: permet interactuar amb el receptor
      • Trets textuals:
      - Formal (no és col·loqual) i generalment monologada
      - Informativa, planificada (la seva estructura ho és, però tenen un grau d'improvització, ja que pot variar segons la reacció del receptor) i de tema sovint especialitzat
      - Repetitiva (marcar una cosa important, per tal de ser eficaç) i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals (gestos, mirada i cos)
      • Trets lingüístics:
      - Paper fonamental dels trets suprasegmentals: el to, el volum i el ritme
      - Ocurrència d'elements díctics (de dit, és a dir, em puc referir a alguna cosa senyalant), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (faltes de sintaxi, és a dir, sense concordança del subjecte i el predicat), el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
      - Correcció normativa (del diccionari gramatical) i ús de la varietat estàndard

      L'aplicació Feedly i Twitter

      FEEDLY
      A classe de GTIC, el professor ens va parlar d'un nou canal RSS anomenat Feedly. El Feedly és un espai on pots buscar diferents pàgines d'Internet amb facilitat. Si estàs interessat/ada en un tema en concret, ho poses al buscador (situat a la part superior dreta) i et sortiran tot una sèrie de pàgines que et poden interessar. Dins de cada pàgina hi ha molts articles i tu pots seleccionar el que més et vingui de gust llegir. Si trobes del teu interès un article, però resulta que no tens temps de llegir-ho en aquell moment, tens l'opció de deixar-ho per més tard (clicant a un botó en forma de cinta) i automàticament se't guarda a la carpeta de Saved for later (Deixat per després).

      Vídeo
      Us deixo un vídeo tutorial, el qual parla sobre els avantatges del Feedly i com utilitzar-lo correctament. Està en anglès, però penso que si es té un nivell bàsic de l'idioma es pot entendre, ja que pronuncia clarament i va a un ritme força lent. Espero que us serveixi.

      Extret de: YouTube

      Conclusió
      Per tant, aquesta aplicació trobo que és molt útil a l'hora de llegir i conèixer el teu entorn de manera actual. Et pots organitzar d'una forma molt clara i senzilla, ja que es pot utilitzar sempre i quan tinguis wi-fi.
      Recomano el Feedly a tota aquella gent a qui li agrada llegir, assebentar-se del que passa al seu voltant i que no té temps o diners per comprar-se un diari, revistes...Us pot obrir un nou món!

      Feedly al blog
      En el meu blog, a la columna de la dreta (on posa Segueix-me al Feedly!) hi ha un accés a Feedly per poder seguir el meu blog a través d'aquesta aplicació. És molt fàcil registrar-se, ja sigui mitjançant el compte de Google o de Facebook.


      Extret de: Feedly






      TWITTERUna altra aplicació que està tenint molt d'èxit actualment és el Twitter, una xarxa social gratuïta que permet escriure i llegir missatges (anomenats tweets o piulades) per Internet, que no superin els 140 caràcters.
      Crear-te un Twitter és molt fàcil, ja que només has d'anar a la pàgina principal de la xarxa social i escriure el teu correu, un usuari i una contrasenya. A partir d'aquí ja tens el teu perfil creat i pots començar a seguir gent, estar al corrent dels trending topics (temes més populars en aquell moment), retuitejar diferents publicacions i/o escriure hashtags (paraules o frases que davant porten el símbol # i, d'aquesta manera, s'agrupen totes les publicacions/informacions d'un mateix tema).

      Vídeo
      Us adjunto un vídeo tutorial de YouTube, on ens explica com crear un compte Twitter i com començar a utilitzar-lo d'una manera senzilla i clara. Espero que us serveixi d'ajuda!

      Extret de: YouTube

      Conclusió
      Penso que aquesta xarxa social ens pot obrir moltes portes cap a l'exterior, ja que permet comunicar-nos amb gent d'arreu del món i estar actualitzats el dia a dia amb allò que succeeix al nostre voltant i més enllà. També ens facilita l'accés a allò que ens interessa saber a cada moment, ja sigui persones, notícies importants, etc. És per això que recomano a la gent a fer-se un compte de Twitter i utilitzar-lo d'una manera correcta, perquè et pot facilitar el teu dia a dia.

      Twitter al blog
      Com amb el Feedly, en el meu blog podeu trobar un accés al meu perfil Twitter, d'aquesta manera veure allò que segueixo, que retuitejo...us pot semblar interessant, ja que sovint ho faig relacionat amb el món de l'educació. Ho podeu veure a la columna de la dreta del blog, en un apartat on posa: Segueix-me al Twitter!

      Extret de: Twitter

      dissabte, 11 d’octubre del 2014

      Sir Ken Robinson

      Biografia:
      Sir Ken Robinson és un educador, escriptor i conferenciant britànic. És considerat un expert amb assumptes relacionats amb la creativitat, la qualitat de l'ensenyament, la innovació i els recursos humans. Robinson és també un dels millors comunicadors d'aquests temes, amb un gran èxit entre el públic de tot el món.

      Bon comunicador:
      Considerem aquest britànic un comunicador eficaç, ja que quan fa presentacions orals reuneix totes les característiques: 
      • Domina la temàtica
      • És atrevit 
      • Transmet el que diu
      • A cada moment mostra el seu objectiu de forma clara
      • Utilitza un to humorístic, a través de la ironia personal (explica anècdotes personals, familiars...)
      • És transparent
      • feedback i empatia amb el públic (riu amb ells)
      • Manté un bon ritme i una bona estructura durant tota la presentació
      • Té un to i una intensitat de la veu adient a cada moment
      • Sempre mostra un punt de vista positiu

      Vídeo
      Aquí us adjunto un vídeo de l'any 2006 que mostra una exposició oral de Sir Ken Robinson, on ens mostra totes les seves grans facultats a l'hora de comunicar i ser un comunicador eficaç. El tema és: Las escuelas matan la creatividad. Fa una gran reflexió sobre l'educació actual, com s'educa, amb quin propòsit, quins són els resultats...En definitiva, penso que Sir Ken Robinson és un gran comunicador i també un gran educador. Et fa replantejar la visió que tens fins ara sobré l'educació i t'anima, d'una certa manera, a voler canviar-la, per tal de tenir un futur i una societat millor.

      Extret de: YouTube

      divendres, 10 d’octubre del 2014

      La descripció

      Definició
      La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes. Més informació

      Tipus
      Hi ha dos tipus de descripció:
      - l'objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial davant l'objecte descrit
      - la subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu

      Estructura
      1. Establiment del tema
      2. Caracterització
      3. Relació amb el món exterior
      Com es fa?
      • Idear (explorar la situació)
      • Ordenar (esquema estructural)
      • Textualitzar (redacció del text)
      Models
      Aquesta està composta per diferents models:
      1. Descripció de cançons (exemple: Pedro Navaja, Gato Pérez) 
      2. Descripció de poesia visual: permet fer associacions d'idees (exemple: Obra d'en Joan Brossa)
      3. Descripció de poesia (exemple: Miquel Martí i Pol, Si parlo dels teus ulls)
      4. Descripció de novel·la (exemple: Els homes que no estimaven les dones, Stieg Larsson)
      5. Descripció d'assaig (exemple: Salvador Espriu vist per Baltasar Porcel a Grans catalans d'ara)
      6. Descripció de conte (exemple: Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix)
      7. Descripció de vídeo (exemple: Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009)
      1.
      Extret de: Pedro Navaja-Gato Pérez

      2. 
      Extret de: Poema Joan Brossa 

      3.                                                 
      SI PARLO DELS TEUS ULLS
        Si parlo dels teus ulls em fan ressò
        cadiretes de boga i un ponent de coloms.
        Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
         
        Si parlo dels teus llavis em fan ressò
        profundíssimes coves i ritmes de peresa.
        Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
         
        Si parlo dels teus cabells em fan ressò
        platges desconegudes i quietuds d'església.
        Els teus cabells, com l'escuma del vent.
         
        Si parlo de les teves mans em fan ressò 
        melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
        Les teves mans, tan lleus com un sospir.
         
        Si parlo del teu cos,
        del teu cos que he estimat,
        només em fa ressò la meva veu, 
        i llavors tanco avarament els ulls
        i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
        que he seguit lentament a través del teu cos
        tan càlid com la llum, 
        tan dens com el silenci.

        Miquel Martí i Pol

        Extret de: UAB 


        6. 

         

      Extret de: Xesco Boix, Abiyoyo

      7.
      Extret de: YouTube

      dimarts, 7 d’octubre del 2014

      Treball DRIVE en equip

      A la classe de GTIC, com ja vaig dir anteriorment, vam treballar el Google Drive. Però ara havíem de realitzar un treball en grups de 4 persones: havíem de crear un treball escrit amb el Docs, una presentació, un formulari i el corresponent full de càlcul amb les respostes.
      Primerament, ens va costar una mica començar, ja que el professor ens havia proposar de fer el treball sobre un tema en concret, però nosaltres volíem canviar-ho una mica, per tal de ser originals. És per això que vam decidir fer-ho sobre el Projecte 1x1 a les aules catalanes. Com bé posa en el treball, aquest projecte té l'objectiu de canviar els llibres de text pels digitals, provocant així uns avantatges i inconvenients. Tant a les escoles, com alumnes o famílies.
      Aquí us adjunto les parts anomenades abans:



      El treball escrit



      La presentació



      El formulari


      Editar vídeos al YouTube + Endevinalla GTIC

      YouTube:
      Primerament, m'agradaria penjar-vos un vídeo tutorial que ens mostra, de manera senzilla, com editar i penjar un vídeo al YouTube (mirar a partir del minut 1:18). Com veureu, és més fàcil del que sembla i els resultats finals són gratificants, tal i com us mostraré més endavant, a través d'un vídeo d'una endevinalla.


      El nostre resultat final:
      La Maria Castaño, la Núria García i jo, a GTIC hem hagut d'elaborar una endevinalla mitjançant l'editor de vídeos de YouTube. Aquesta, és una eina de treball que, com ja diu el nom, permet editar vídeos gravats per tu des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Això sí, s'ha de tenir connexió a Internet.
      Fent la comparació amb altres editors de vídeo, com per exemple IMovie, MovieMaker, Sony Vegas...podem dir que no és el més complex ni el més professional, però té l'avantatge de ser senzill a l'hora d'utilitzar-lo i, per tant, això et facilita molt el muntatge a realitzar.
      Finalment, aquesta eina ens ha permès editar un vídeo de forma clara sobre una endevinalla. A veure quanta estona trigueu a endevinar-ho! Endavant.

      dissabte, 4 d’octubre del 2014

      Aprendre a parlar és una experiència social

      Aprenem a parlar a través del medi que ens envolta.

      Competència comunicativa
      Hi ha una competència comunicativa, amb la qual se'ns demana que sapiguem el màxim, per tal de ser eficaços: hem d'aconseguir l'objectiu que ens hem plantejat personalment, incloent les tecnologies. En l'àmbit familiar, cadascú es marca els significants (en un discurs, en una entrevista...).
      Hi ha 4 tipus de coneixements i habilitats:
      - Competència lingüística/gramatical: Domini del codi lingüístic, és a dir, nivell fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic. Tot això no t'assegura ser eficaç i tenir èxit a l'hora de ser comunicador.
      - Competència sociolingüística: Regles socioculturals d'ús, és a dir, no parlarem igual a un amic i a un professor.
      - Competència discursiva: Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text coherent i cohesionat en qualsevol gènere (lligar el text entre sí). És a dir, que les idees es complementin entre elles.
      - Competència estratègica: Comunicació verbal i no verbal (la mirada, la veu...). Els gestos i l'expressió comuniquen més d'un 70% que la veu. Per ser un comunicador eficaç al segle XXI, ens cal un domini d'aquesta habilitat estratègica.

      La intenció i la interpretació dels enunciats:
      - Ningú no parla per parlar: sempre hi ha una intenció al darrere.
      - Quan parlem hem d'estar atents al que diem, al que volem dir i a l'efecte que volem que produeixi.

      Google DRIVE

      A la classe de GTIC hem treballat el Google DRIVE. El professor ens va fer seure per grups, i a partir d'aquí ens va explicar diferents tècniques i eines per utilitzar-lo. Pocs companys l'havien utilitzant abans, és a dir, que la majoria anàvem una mica perduts. Però, com que teníem tots un ordinador al davant, vam poder aplicar-ho amb facilitat i amb poques complicacions. Ara ja sabem el mínim per fer-lo servir.
      Penso que això ens ajudarà a realitzar treballs en grup, a comunicar-nos amb els professors i també ens obrirà més de cara el gran món d'Internet.
      A partir d'aquesta classe haurem de fer un treball en grup, basat en Google Drive, on utilitzarem el Formulari de Google. Ja us penjaré els resultats!