dissabte, 25 d’octubre del 2014

Analitzar blogs

Analitzar blogs és un treball complex en el que ens hem de fixar en tots els detalls. El que analitzarem serà 1 blog, el qual va quedar 2n. al premi de la VIII Edición del premio Espiral Edublogs, concretament de la categoria Blogs de maestros y maestras de infantil. És aquest: Una escuela, una ilusión.
Vaig triar aquest blog, perquè la seva filosofia és la il·lusió dels infants, el dia a dia a l'escola ha de ser una gran alegria per a ells i, no menys important, també per als mestres.
    Per tal de fer un bon anàlisi, és recomanable seguir unes pautes:
    • Quins tipus de continguts hi ha publicats?
    • En quin format treballa els continguts? (vídeo, àudio, presentacions, text, imatges,...)
    • Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: tipus de blog, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles,...
    • Qui els publica?
    • Hi ha alguna estructura en el blog? Categories, etiquetes, menús,...
    • Quina plataforma utilitzen?
    • Com són les entrades?
    • Quines competències s'hi treballa?
    • Hi ha comentaris?
    • A qui va dirigit?
    • Hi ha blogroll?
      L'anàlisi
      És un blog escrit tot en castellà, ja que forma part d'una mestra de Madrid i l'escola també està situada allà.
      Primerament, podem veure que els tipus de continguts que hi ha publicats són activitats diàries a una classe: descriuen allò que fan, ja sigui música, manualitats, tallers, jocs...


      El format amb què treballa els continguts és variat i descriptiu, ja que insereix imatges, presentacions, vídeos, text... 
      Veient diferents publicacions, podem dir que aquest blog és de tipus dins de l'aula i de professor, ja que els alumnes són petits (educació infantil) i encara no hi participen textualment, però sí en format participatiu, és a dir, són ells els protagonistes de totes les activitats.
      Totes les entrades els publica la mestra de la classe: és l'autora del blog.
      A la part superior del blog hi trobem diferents menús: Página principal, La rana Renata, Juegos TIC, Cuentos para ver y escuchar, Canciones, En familia, Canciones letras i Cuentos para leer.
      Podem veure com a la part dreta, vertical, hi ha un blogroll de diferents blogs que l'autora segueix perquè els és de molt interès: Mis blogs imprescindibles.
      A la part dreta, verticalment, trobem la categoria de Recursos y enlaces, que és més informació sobre l'autora del blog: Natividad Molina Jiménez, professora d'Infantil de Madrid. En aquesta mateixa banda, també hi ha un apartat que ens ensenya el seu altre blog: Mi otro blog de lectoescritura.
      També veiem a la part dreta i verticalment, l'organització a través de les etiquetes: 


      En el blog, podem veure els comentaris d'altra gent fàcilment, ja que a la banda esquerra, de forma vertical, hi ha una categoria de Últimos comentarios, on podem veure que n'hi ha bastants i tots positius:


      Podem obviar que, el blog va dirigit als pares dels alumnes i a tothom que estigui interessat en aquesta escola o, simplement, en l'educació dels infants. Explica molt bé tot el treball que fan els alumnes i també dóna idees per tal que altres mestres les agafin com a inspiració i puguin treballar-ho a classe.

      Conclusió
      Aquest blog està ben estructurat i ordenat, això facilita la seva lectura i mostra una alegria i també les ganes que l'autora posa a l'hora de fer el blog i treballar amb els seus alumnes. És una bona font d'informació per millorar com a mestra, estiguis estudiant la professió (com jo) o haven-te llicenciat. Es pot dir que és per a tots els públics: infants i adults. És un blog que atrau i que enganxa.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada