dimarts, 30 de desembre del 2014

Fins aviat!

Bé, com ja vaig comentar a l'apartat de Qui sóc jo?, aquest blog el treballaria durant el primer semestre de 1r curs d'Infantil. Aquest moment ja ha arribat: ha acabat el primer semestre! Tots els meus companys i companyes hem treballat molt durant aquest període de temps, a totes les assignatures: Música, Plàstica, Ed. Física, Seminari, GTIC i COED. Hem viscut experiències úniques que mai havíem passat: algunes més bones que d'altres. Però, aquest és el començament d'una nova etapa per a tots nosaltres i l'hem de viure amb ganes i intensitat. És el nostre futur i el de la societat. Ser mestre és un treball molt complex on no pots prendre-t'ho com un joc, el dia a dia a l'escola és important i cada infant també ho és.
Finalment, espero que el meu blog serveixi de gran ajuda i fomenti la creativitat i l'emoció d'educar a mestres, mestres en procés de formació, o a altres persones.
Jo, ja estic creant el meu propi perfil de mestra i estic molt contenta. Encara em queden uns anyets per acabar de formar-me, però penso que aquesta és la meva verdadera vocació. I és que si vols ser mestre i no en tens...t'espera un camí difícil!

Fins aviat!

Aina GS

dissabte, 27 de desembre del 2014

La taxonomia de Bloom

La taxonomia de Bloom
La taxonomia de Bloom és un ordre que va establir Benjamin Bloom, per tal de poder classificar les activitats educatives dels infants. D'aquestes, es van determinar tres dominis: el cognitiu, l'afectiu i el psicomotor.
A partir d'aquí, les habilitats cognitives es classifiquen en 6 nivells, els quals van del més simple al més complex:
  • Recordar: L'estudiant recorda i reconeix informació i idees, aproximadament de la mateixa manera en com els va aprendre.
  • Entendre: L'estudiant aclareix, comprèn i interpreta informació amb base a coneixement previ.
  • Aplicar: L'estudiant selecciona, transfereix i utilitza dades i principis per tal de completar una tasca o solucionar un problema.
  • Analitzar: L'estudiant classifica i relaciona les hipòtesis, les evidències o les estructures d'una pregunta.
  • Avaluar: L'estudiant valora, avalua o critica a través de criteris específics.
  • Crear: L'estudiant genera, integra i combina idees en un producte.
El vídeo que trobareu a continuació us explicarà d'una manera esquemàtica i senzilla la taxonomia de Bloom i aquests 6 nivells que us he explicat abans.


Extret de: YouTube
Finalment, us adjunto una fotografia, la qual ens mostra la taxonomia de Bloom d'una manera esquemàtica i on es poden veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom, formulades originalment i actualment (any 2000):


Extreta de: Eduteka

Exercici
Us adjunto un exercici de classe, a través de Google Drive, sobre la Taxonomia de Bloom i les habilitats cognitives adaptades l'any 2008 (l'era Digital):



En aquestes 3 taules, podem veure que hem analitzat 15 dels treballs que hem realitzat durant aquest 1r semestre. Podem dir que, la meva companya Núria i jo considerem més interessants a la llum de la taxonomia les activitats marcades en negreta, és a dir: el Bloc, Mapes mentals, Mapes conceptuals, Fluxogrames i l'Scratch. Creiem això, perquè aquests 5 reben totes o la majoria de les habilitats cognitives i, això, en l'educació és essencial. Un treball que reuneixi i fomenti totes aquestes significa que és molt complex i positiu de treballar.

També es pot veure clicant aquest enllaç: https://docs.google.com/document/d/1YdRMPMdn3P1SGMIMjPkP6OvvB525jax23QBjwGcct9w/pub

dissabte, 20 de desembre del 2014

Comunicador en xarxa: Bibiana Ballbè

Un dels temes que hem treballat a classe de COED i GTIC ha estat el comunicador en xarxa. Què vol dir? Un comunicador en xarxa és aquella persona a qui li agrada transmetre al seus seguidors, o al món en general, allò que fa, investiga, les seves conclusions...i tot això ho publica a les diferents xarxes socials que tingui, com ara el Facebook, Twitter, Instagram, etc.
La feina que havíem de fer era escollir un comunicador que ens agradés i trobéssim interessant i investigar-lo durant un període de temps (1 mes aprox.). Més tard, havíem de reunir tota la informació que n'havíem extret i treure les nostres pròpies conclusions, és a dir, havíem de dir i justificar si aquella persona és un bon comunicador o no.

Bibiana Ballbè
El meu grup vam escollir la periodista catalana Bibiana Ballbè. Vam pensar que seria molt interessant seguir-la durant 1 mes. Té moltes xarxes socials i, a més a més, té un programa de televisió. Per tant, teníem un ventall ben ampli per extreure unes bones conclusions sobre ella.
A l'hora de seguir-la i analitzar-la, vam compartir un Google Drive i ens vam repartir una xarxa social per cadascuna, ja que així seria més fàcil estar totes al corrent de tot. Aquí us l'adjunto: Google Drive

Un cop passat el mes i amb tota la informació que teníem de la periodista recopil·lada, vam decidir fer un Google Sites, ja que vam pensar que seria la forma més clara de presentar a la nostra comunicadora.
Conclusions:
Finalment, ens vam posar totes les del grup d'acord en les conclusions sobre la Bibiana Ballbè: vam veure que és una bona comunicadora, és eficaç, ja que transmet i difon diàriament als seus seguidors tot el que ella pensa sobre el món en el qual vivim, té capacitat de síntesi, sap com adreçar-se al públic amb naturalitat i empatia (a través del seu programa de televisió), domina el llenguatge no verbal (el seu vestuari és molt adequat, sempre té una bona posició del cos i utilitza els gestos correctament i necessaris)...
En definitiva, estem convençudes que la Bibiana Ballbè és una bona comunicadora.

Booktrailer: Jardí vora el mar

Què és un Booktrailer?
Em vaig quedar sorpresa quan vaig saber què és un Booktrailer. Aquest semestre a la universitat l'hem treballat: primerament, ens vam explicar de què tracta i, seguidament, vam haver de realitzar-ne un. Us preguntareu, què és un Booktrailer? Doncs bé, és un petit vídeo d'un minut i mig aproximadament, el qual fa una curta explicació sobre un llibre en concret i amb el qual es vol captar l'interès del lector. És a dir, és com el Tràiler d'una pel·lícula, que aquest ja el tenim més familiaritzat entre nosaltres. Però, al contrari que el de les pel·lícules, el Booktrailer és preferible que no es mostrin els rostres de les persones que hi participen, ja que així es respecta la imaginació dels lectors a l'hora de llegir el llibre.
Es veu que a molts països del món ja és bastant popular i se'n fan molts per tal de promocionar llibres.
A aquí Catalunya estan en procés d'arribar a la popularitat: hi ha un concurs de Booktrailers per adolescents de 14 a 18 anys i té força èxit. A continuació us adjunto el vídeo i l'enllaç d'algun dels guanyadors d'aquest any: 


Booktrailer: Jardí vora el mar
El llibre que vam escollir per realitzar un Booktrailer va ser Jardí vora el mar de l'escriptora catalana Mercè Rodoreda. Vam escollir aquest llibre, perquè a totes les del grup ens agrada l'estil de Rodoreda i també perquè algunes ja l'havíem llegit l'any passat a Literatura Catalana. Ens va semblar un llibre una mica difícil d'interpretar, ja que està ambientat a principis del segle XX, però que seria un repte i ho aconseguiríem.
Finalment, després de diferents esborranys com realitzar el vídeo, les escenes...,pensem que vam obtenir un bon resultat. Aquí teniu el vídeo final i les diapositives que vam crear durant el procés.
Espero que us agradi i us animi a llegir el llibre!


dilluns, 15 de desembre del 2014

Flickr i Jamendo

Flickr
El Flickr és un lloc web gratuït, el qual permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies de molt bona qualitat d'arreu el món i de tot tipus. És un lloc molt recomanable, sobretot per als bloggers, ja que quan entres a la pàgina d'inici de Flickr, hi ha un cercador al costat dret superior. Allà escrius el que vols i de seguida et mostra totes les fotografies relacionades amb el teu tema escollit. Al costat superior esquerre també hi ha una opció per tal que només surtin imatges amb Llicència Creative Commons, és a dir, que es poden agafar sense cap problema. Flickr: https://www.flickr.com/


 Extret de: Flickr


Jamendo
Jamendo és una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada al voltant de la música lliure (no coneguda), on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la sota llicència Creative Commons. Posa a disposició un catàleg de més de 7.000 artistes i més de 19.000 àlbums.
 Extret de: Jamendo

diumenge, 14 de desembre del 2014

Gestió de bookmarks i Curació de continguts. Marcadors de Google, Feedly i Twitter

Bookmarks
Els Bookmarks o marcadors de Google és una eina que permet guardar les teves pàgines preferides o d'interès d'Internet al menú del cercador i, d'aquesta manera, tenir un accés molt més ràpid i senzill.
Per fer-ho, anem a una pàgina web que ens interessi, per exemple el meu blog: http://sercreatiu.blogspot.com.es/. Quan ho tinguem davant, ens fixem en l'extrem dret superior de la pantalla del nostre ordinador i hi cliquem a sobre: hi ha una estrella.


Un cop ja ho haguem fet, se'ns col·locarà automàticament dins el quadradet que hi ha al costat dret de l'estrella:

 

Si cliquem dins del quadradet, veurem una opció on posa Añadidos recientemente:


Dins d'aquesta opció se'ns haurà col·locat l'enllaç a la pàgina web escollida, que en aquest cas és el meu blog:


A partir d'aquí ja tot depèn del vostre gust: podeu organitzar-ho com vulgueu (per exemple: crear una carpeta). Espero que us serveixi d'ajuda i us faciliti els accessos a les vostres pàgines webs preferides o d'interès!

Curació de continguts
D'altra banda, tenim la curació de continguts. Us preguntareu, què és? Doncs és l'activitat de filtrar, agrupar i compartir els continguts sobre un tema en concret que es trobi a la xarxa. Per tal de fer-ho, existeixen diferents eines, com el programa Scoop-it, el qual et facilita compartir les millors pàgines webs. Aquest està tenint força èxit entre els navegants.



Marcadors de Google, Feedly i Twitter

En el primer apartat ja us he esmentat i explicat els bookmarks o marcadors de Google. Però, actualment s'hi troben d'altres tipus: Feedly i Twitter. Us els explicaré tot seguit:

 Ex.: Feedly
  • Marcador de Google: per tal de repassar, aquest marcador es troba la banda dreta superior de la pantalla de l'ordinador, en forma d'estrella. Cliquem a sobre d'aquesta i de forma automàtica se'ns col·loca dins l'apartat de Añadidos recientemente, el qual es troba dins l'icona de la dreta de l'estrella.
  • Marcador de Feedly: aquest et permet llegir un article per sobre i, si després el vols llegir tot, te'l pots guardar clicant la icona situada a l'esquerra superior i, automàticament es guarda a la carpeta anomenada Saved for later.
  • Marcador de Twitter: consisteix en facilitar la lectura de les diferents piulades, a través d'actualitzacions del Facebook, SMS...

dissabte, 13 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

A l'hora de redactar qualsevol document i sobre qualsevol tema que no estigui extret de nosaltres mateixos, sempre hem de tenir present el com citar, a referenciar i a les fonts que utilitzem: han de ser fiables. Podem portar molts anys escrivint i documentant-nos, però crec que no tothom és conscient de tot el que comporta no tenir en compte el que acabo de dir. I així, entre tots, respectem la propietat intel·lectual.
És per això que us explicaré les normatives bàsiques i, d'aquesta manera, podrem continuar escrivint amb seguretat (no se'ns podrà acusar de plagi i, també dóna més professionalitat i credibilitat als nostres treballs).

Normatives a l'hora de citar i referenciar
Dins el web de Blanquerna podem trobar diferents explicacions sobre les normatives a l'apartat de Com citar. N'hi ha 6:
  • American Psicological Association (APA)
  • Vancouver
  • Norma ISO 690 (TERMCAT)
  • Chicago
  • Modern Language Association (MLA)
  • Mendeley-Gestor bibliogràfic
Personalment, com que estic estudiant Educació Infantil, és recomanable que utilitzi la primera: American Psicological Association (APA). T'explica tota una sèrie de normatives bàsiques que s'han de saber, per tal d'escriure correctament. Tal i com diu en el document, a l'hora de citar i fer referències s'ha de tenir en compte: La llista de referències al final d’un article proporciona la informació necessària per identificar i localitzar les fonts. Totes les cites han d'estar a la llista de referències i totes les referències han d'estar citades al text. Les referències van en un llistat a final del text ordenades alfabèticament, independentment dels suports (per saber com ordenar-les correctament consulteu el document: com ordenar les citacions)
Tot i que gràficament la forma correcta de reproduir el títol és la lletra cursiva o itàlica, es considera igualment acceptable fer-ho (per habitud de composició tipogràfica) amb el subratllat.
La llista de referències s’ha de presentar a doble espai i cada entrada haurà de tenir una sangria
La menció d'edició es farà constar a partir de la 2a edició.
Quan no tinguem la data del document posarem (s.d.).

 
Les fonts fiables
Què és una font fiable? Doncs és un document, pàgina web, etc. d'on estàs segur que pots extreure-hi bona informació, d'on no t'hi pots equivocar, perquè ho ha escrit un professional sobre el tema. Però, com es pot saber tot això? Sempre hem de buscar a qualsevol tipus de font les cites i/o referències del text que hem trobat interessant. Aquestes ens diran si l'autor/a ha estat investigant abans d'escriure-ho i, per tant, el nostre document serà totalment viable i verdader.
Per saber-ne més, us adjunto el link de Viquipèdia on explica què són les fonts fiables i com treballar amb elles: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Fonts_fiables

Software lliure i propietari

Definicions
Software lliure: és aquell software que, una vegada s'obté, pot ser utilitzat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement. Normalment està disponible de forma gratuïta a Internet, encara que es pot vendre amb fins comercials.
Exemple: Mozilla Firefox, GIMP, Linux, Openoffice...

 

Extret de: Mozilla Firefox

Software propietari: és el contrari del software lliure, és a dir, aquest reserva els drets d'autor i, per tant, pot restringir modificacions, el seu ús, alguna publicació... Exemple: Microsoft

 Extret de: Microsoft

Metàfores sobre l'ús de l'ordinador en educació

Les 4 metàfores
Charles Crook és un professor de l'Escola d'Educació de la Universitat de Nottingham. Va escriure un llibre anomenat Ordenadores y aprendizaje colaborativo. 
Diversos autors han fet propostes de categorització de l'ús de l'ordinador en els entorns educatius. Entre els quals s'hi troba Crook amb el seu llibre esmentat abans. L'escriptor planteja quatre models d'ús i els formula en forma de metàfores. A través d'aquestes s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre, en funció del paper que ha de jugar l'ordinador.
Les 4 metàfores són:
  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor: es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. Aquesta primera metàfora no té gaire èxit, ja que és la que s'acosta més al mètode tradicional de professor-alumne. Exemple: JClic     
                                                           
Extret de: JClic
  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne: aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés. Exemple: Scratch

 
Extret de: Scratch
  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador: permeten un aprenentatge per descoberta, ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres, però no afegir-ne de nous. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat, però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals. En alguns casos, poden donar lloc a interpretacions del món real greument errònies. Exemple: La doctora Xinxeta

 
Extret de: La doctora Xinxeta
  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina: l'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.


Recitar una poesia

La poesia és un element important a l'educació, a tots els nivells, ja que tant serveix per treballar la memòria, com la literatura. És per això que, abans d'ensenyar als nostres futurs alumnes a recitar una poesia, a explicar el seu significat, etc., l'hem d'aprendre a recitar nosaltres: els futurs mestres.
Abans de fer-ho, però, n'hem de llegir en veu alta alguna i intentar no realitzar la "cançoneta". I preguntareu...què és la "cançoneta"? Doncs bé, és aquell ritme que afegim a la poesia quan la recitem, sobretot els més petits, és a dir, fem com un glisando (de més agut a més greu) cada vegada que ens anem apropant a l'última paraula de cada frase.
Podem veure que disposem d'un gran ventall de diferents estils de poesia i això ens facilita molt les coses: podem escollir el que ens agradi més, ja que l'hem de sentir i disfrutar quan la recitem, transmetre a qui l'està escoltant.

El poema escollit
Com ja he esmentat abans, els futurs mestres han d'aprendre a recitar poesia abans de fer-ho fer als seus futurs alumnes. És per això que ens ha tocat fer-ho.
Jo vaig triar el poema Brollador, de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Vaig escollir aquest, ja que el vaig treballar l'any passat a Literatura Catalana i, el seu estil descriptiu i delicat em va captivar. Penso que Rosselló-Pòrcel va ser un gran escriptor, ja que amb la poca vida que va viure, va crear una sèrie de poesies que meravellen. Tenia un gran futur per endavant. Per tant, a l'hora de triar un poema, volia recitar-ne un que m'emocionés i captivés al públic. Aquí us l'adjunto:

BROLLADOR
L'àngel desinfla les galtes
i encén les flames de l'aigua,
entre ficcions d'incendi
i polèmica de nacres.
 
Quin cristall trenca les llàgrimes?
Quina espasa entre les albes?
Fina estructura de l'èxtasi.
Calitja de porcellana.
 
Perla viva, branca clara,
entre les ombres més càndides,
catedral de clarianes.
 
Entre perles de cascada
i diamants implacables,
l'agonia de les aures. 
 
Extret de: Brollador

divendres, 12 de desembre del 2014

Identitat i territori: El Nadal

Per ser un bon mestre, penso que primer s'ha de saber parlar bé en públic, saber comunicar el que vols dir. És per això que hem de treballar-ho a base de presentacions orals, les quals seran el nostre futur dia a dia a l'escola.
A la meva classe ho hem treballat per parelles: ens havíem d'ajuntar de dos en dos i escollir un tema que ens unís. La meva companya i jo vam triar el Nadal. I per què ho vam fer? Doncs, perquè vam veure que a les dues ens agrada aquesta època de l'any, la vivim intensament amb la família. És per això que vam pensar que, com ja s'acosta el Nadal, seria una bona idea.

Procés:
Primerament, ens vam posar davant l'ordinador i ens vam quedar en blanc. Teníem masses idees, però no estaven ben definides. Com volíem enfocar la nostra presentació? Què volíem transmetre? Llavors ho vam tenir clar: volíem que el públic sentís durant la nostra presentació la màgia del Nadal, la il·lusió amb què es viu aquests dies. I com fer-ho? Portant-los a la infància, enfocar-ho des de la innocència d'un infant: els llums del carrer, els regals, les tradicions, la família...
Seguidament ens vam adonar que tot això no és tan fàcil com sembla, ja que cadascú és diferent i no coneixem tant bé a tothom com per sensibilitzar-los a tots. Pot ser hi ha algú entre la classe a qui no li agrada el Nadal...Bé, doncs això seria un altre repte: fer que aquelles persones a qui no li agradi aquesta època de l'any es tornin una mica més sensibles.
A partir d'aquí havíem de reflectir-ho a través de les nostres paraules i en el nostre suport audiovisual (Prezi), el qual és força important en una presentació oral, però sempre hem de tenir present que és un SUPORT, nosaltres som el CENTRE de l'exposició.
Finalment, vam donar la nostra presentació per acabada i només tocava preparar-se-la per fer-ho el millor possible.

Conclusions
Crec que l'exposició oral que vam fer la meva companya i jo sobre el Nadal va estar molt bé. Vam sortir molt contentes, ja que havíem vist durant la presentació els ulls del públic que transmetien il·lusió i, fins i tot, nostàlgia. Penso que vam saber transmetre el que preteníem des del principi, encara que ens vam posar una mica nervioses, ja que era la primera vegada que teníem aquell públic al davant i impressiona. Però, al final de tot els vam regalar unes petites postals de Nadal amb un poema de Miquel Martí Pol, les quals desitjaven un Bon Nadal a tothom, i els va encantar, almenys a la gent amb qui vam parlar després.

Aquí us adjunto el nostre suport audivisual que, com ja he dit abans, és un Prezi:


dissabte, 6 de desembre del 2014

El bon comunicador

Tothom és un comunicador, ja que tenim l'habilitat de parlar una llengua i això ens fa possible comunicar-nos amb altres persones. Però, quins punts s'han de tenir en compte per tal de ser un bon comunicador? A partir del llibre que vam llegir Com parlar bé en públic, sobre el qual ja n'hem parlat, entre tota la classe vam crear el Decàleg del comunicador eficaç, el qual consisteix en 10 punts diferents. I alguns us preguntareu: què és un decàleg? Doncs, segons el Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana són un "Conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió, d'una activitat, etc."

Decàleg del comunicador eficaç:
  1. Ser breu, clar, precís i concís
  2. Mostrar naturalitat i improvisar la mida justa
  3. Elaborar un bon guió (estructura i format) i memoritzar-ne les idees
  4. Dominar el llenguatge no verbal: posició del cos, gestualitat, mirada, vestimenta, actitud, somriure
  5. Controlar la veu: volum, velocitat, vocalització (obrir bé la boca), articulació (produir correctament tots els sons de la llengua), actitud (caire autoritari), entonació i respiració
  6. Controlar els nervis: fer silencis i pauses; respiració
  7. Dominar la llengua: registres, varietats i llengua escrita
  8. Usar suports audiovisuals: creativitat, diversitat de mitjans (no abusar-ne), no molt farcit de lletra i sense duplicitat
  9. Mostrar feedback i empatia amb el públic: reaccionar en funció de la resposta del públic; humor: vivències personals; anècdotes: exemples que enganxin; fer participar el públic; portar notícies sobre el tema (que siguin des de fa 1 mes màxim)
  10. Estructurar el discurs : ser reiteratiu; relacionar la introducció amb la conclusió* (amb les seves respectives fòrmules
 * Per realitzar una bona conclusió, cal fer:
  • Repetir la introducció
  • Resumir els punts principals de la presentació
  • Promoure l'acció (dient que el públic faci alguna cosa)
  • Anunciar un esdeveniment futur (per exemple: "Sapigueu que si tens animals de companyia, viuràs 10 anys més.")
  • Fent una promesa: "Us prometo que si teniu un animal domèstic, us tocarà la loteria."

Copyright i Llicències Creative Commons

Copyright
Copyright (C) només té llibertat a fer el que vulgui l'autor del document. Si es vol utilitzar, sigui l'acció que sigui, s'ha de demanar permís i comprar.
Entre Copyright i Creative Commons, la que més s'utilitza és la primera.



Extret de: Copyright
 
Creative Commons
Creative Commons (CC) és una corporació sense fins de lucre orientada a donar a l'autor el poder de decidir els límits d'ús i explotació del seu treball a Internet.
Les llicències de CC no van en contra del copyright, sinó que busquen una forma d'adaptar-la als interessos de l'autor, basant-se en el concepte de propietat intel·lectual. És a dir, ajuden a mantenir el dret d'autor d'una obra, a la vegada que permet certes excepcions sota certes condicions.

Extret de: Creative Commons

Per tal d'obtenir un CC al teu blog, cal anar al web de Creative Commons; seguidament, a dalt de la pantalla (centre) hi trobem una opció que posa Licencias, cliquem a sobre d'aquesta i ens sortirà una pàgina, la qual hem de baixar a baix fins que ens surti un títol on posi Obtener la licencia; sota d'aquest ens surt un link en blau clar on posa hecho tu elección i cliquem a sobre d'aquest. A partir d'aquí, cadascú és lliure de triar allò que cregui més convenient pel seu blog. En el meu cas vaig escollir aquestes opcions:


Una vegada finalitzem aquest procés, copiem el codi embed situat al marge inferior dret, anem al Blogger--> Disseny--> Afegir un gadget--> HTML/Javascript--> (títol) Creative Commons--> (contingut) copiem el codi embed--> Guardar. Finalitzat.
Espero que us serveixi d'ajuda!
 

divendres, 5 de desembre del 2014

Wikipedia

Què és la Wikipedia? Doncs aquí hi ha la definició per ells mateixos:

Extret de: Wikipedia


La Wikipedia o Viquipèdia (en català) és molt comú entre la societat actual, però penso que no tothom sap què és o tot el que es pot fer amb ella. A classe, ens hem fet una sèrie de preguntes sobre aquesta i, espero que tots aquells que tinguin dubtes, això els solucioni:

- La informació de la wikipedia es pot copiar? Només es pot si els textos estan sota la Llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir- Igual.

- En què consisteixen les categories? Les categories són una característica del programari del MediaWiki. Proporcionen una indexació automàtica, la qual és útil com una taula de continguts.

- Què són les discussions? Són els temes de debat d'un article.

- I què passa amb les llicències quan extraiem informació d'una pàgina web existent? Sempre hem de fer referència a la pàgina web d'on hem extret tot.

- I d'on podem extreure informació per crear els nostres articles? A les biblioteques o a Scholar.


- Què és la llista de seguiment? És el que succeeix quan es produeixen canvis en les pàgines que seguim. Es rep un avís d'actualització seguidament.

- Què vol dir "viquipediar" un article? Estructurar-lo, dividir-lo en apartats, crear una taula de continguts, etc.

- Com se sap que és un article fiable? Per la quantitat de cites que apareguin als articles i si hi trobem la bibliografia i els enllaços externs.

- Quins són els pilars fonamentals de la wikipedia? Està format per 5 pilars: Viquipèdia és una enciclopèdia, Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", Viquipèdia és de contingut lliure, Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta i Viquipèdia no té normes inamovibles.

Després de parlar sobre la Wikipèdia, a classe hem hagut de completar i editar un article que ja formés part d'aquesta pàgina web. Jo, com que era pels vols del Dia de la Infància, vaig voler escollir l'article anomenat d'aquesta manera, en català. Vaig veure que tant en anglès com en castellà, aquest article era força extens, però no en català. Llavors, vaig decidir completar-ho: Vaig augmentar la introducció, vaig afegir més referències, vaig crear un quadre amb diverses fotografies de banderes d'un país diferent al segon punt...
En definitiva, vaig quedar força satisfeta del meu treball de documentació i vaig aprendre molt de Viquipèdia.
Unes setmanes més tard, vaig tornar a mirar l'article on havia treballat i vaig veure que no hi havia cap canvi. Això vol dir que està tot bé, no? Estic contenta! Així que us animo a visitar el Dia de la Infància a Viquipèdia, ja que us puc assegurar que és del tot fiable.


Extret de: Wikipedia

Núvols de paraules, Mapes conceptuals, Tauler d'anuncis, Mapes mentals i Fluxogrames

Més idees, més emocions. En el món educatiu no tot es treballa a partir de documents amb textos llargs i monòtons. Per tal que això entri millor pels ulls, tenim una sèrie d'eines per treballar en forma d'esquema i més visual tot allò que volem estudiar i aprendre. És a dir, ens fan de suport en el nostre pensament, reuneixen les idees més importants. Aquestes s'anomenen: núvols de paraules, mapes conceptuals, tauler d'anuncis, mapes mentals i fluxogrames.
  • Núvols de paraules: (word cloud en anglès) és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representants en mides de fonts diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. Com a exemple de programa per crear un núvol de paraules tenim el Wordle.
  • Mapes conceptuals: La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Exemple: Bubbl.
  • Tauler d'anuncis: es tracta de tenir un suro on penjar petits escrits i, així compartir informació. Exemple: Padlet.
  • Mapes mentals: és una eina que ens permet organitzar i estructurar el nostre pensament, facilitant-nos així la nostra capacitat d'expressar idees, solucionar problemes, prendre apunts,... d'una manera gràfica. Exemple: Mindomo.
  • Fluxogrames: són un diagrama de flux que té un únic punt d'inici i un únic punt de terme o concepte general. Tot camí d'execució ha de permetre arribar des de l'inici fins al terme o concepte general. Exemple: Gliffy.
Font d'informació: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/

Núvols de paraules (exemple: cançó Sol solet):

Wordle: Sol solet

Extret de: Wordle


Mapes conceptuals: Exercici Dinar de Nadal
Les relacions que hi a la família són: L'àvia Maria és la mare del Joan i el Marc. El Joan té dos fills: la Maria, la qual té un fill que es diu Ramon, i Jo. El Marc té 4 fills: La Maria, la Paula, el Genís i l'Eduard.
Per tant, si ho mirem des del Jo, l'àvia Maria és la meva àvia, el Joan el meu pare, la Maria la meva germana, el Ramon el meu nebot, el Marc el meu tiet i la Maria, la Paula, el Genís i l'Eduard els meus cosins.



Extret de: Bubbl

Tauler d'anuncis:
 
Created with Padlet
Extret de: Padlet

Mapes mentals:

  Extret de: Mindomo

Fluxogrames:
Aquest és el resultat d'un exercici, on havíem de crear a Gliffy un diagrama de flux que representés l'acció de travessar una cruïlla on hi hagués semàfors. Els quadres verds és quan puc caminar (el semàfor està en verd), els octàgons quan m'haig d'aturar perquè el semàfor està en vermell i l'estrella violeta és el lloc on haig d'arribar.
Extret de: Gliffy

Wikis

Què és un Wiki?
Un Wiki, tal i com diuen a aquí, és un lloc web col·laboratiu que pot ser editat per diferents usuaris. És a dir, els seus usuaris poden crear, editar, esborrar o modificar el contingut d'una pàgina web, d'una manera interactiva, fàcil i ràpida. Aquí us adjunto un petit vídeo on ens expliquen d'una forma gràfica i senzilla en què consisteix treballar amb un Wiki:


Extret de: YouTube

El vídeo
Tal i com ens explica aquest vídeo, podem dir que a partir d'un Wiki podem fer:
  • D'una paraula un enllaç
  • No hi ha etiquetes
  • Per poder escriure has d'estar editant
  • Pots veure'l sense estar registrat
  • Si es vol escriure amb tots alhora, pot haver-hi algun problema
  • Per tal de convidar algú en el teu Wiki i aquest ja està registrat, només ha de posar el seu usuari, sinó es fa per correu
Curiositat
La Wiki més coneguda arreu del món és la Wikipedia, la qual és una enciclopèdia en format wiki.