dissabte, 13 de desembre del 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

A l'hora de redactar qualsevol document i sobre qualsevol tema que no estigui extret de nosaltres mateixos, sempre hem de tenir present el com citar, a referenciar i a les fonts que utilitzem: han de ser fiables. Podem portar molts anys escrivint i documentant-nos, però crec que no tothom és conscient de tot el que comporta no tenir en compte el que acabo de dir. I així, entre tots, respectem la propietat intel·lectual.
És per això que us explicaré les normatives bàsiques i, d'aquesta manera, podrem continuar escrivint amb seguretat (no se'ns podrà acusar de plagi i, també dóna més professionalitat i credibilitat als nostres treballs).

Normatives a l'hora de citar i referenciar
Dins el web de Blanquerna podem trobar diferents explicacions sobre les normatives a l'apartat de Com citar. N'hi ha 6:
  • American Psicological Association (APA)
  • Vancouver
  • Norma ISO 690 (TERMCAT)
  • Chicago
  • Modern Language Association (MLA)
  • Mendeley-Gestor bibliogràfic
Personalment, com que estic estudiant Educació Infantil, és recomanable que utilitzi la primera: American Psicological Association (APA). T'explica tota una sèrie de normatives bàsiques que s'han de saber, per tal d'escriure correctament. Tal i com diu en el document, a l'hora de citar i fer referències s'ha de tenir en compte: La llista de referències al final d’un article proporciona la informació necessària per identificar i localitzar les fonts. Totes les cites han d'estar a la llista de referències i totes les referències han d'estar citades al text. Les referències van en un llistat a final del text ordenades alfabèticament, independentment dels suports (per saber com ordenar-les correctament consulteu el document: com ordenar les citacions)
Tot i que gràficament la forma correcta de reproduir el títol és la lletra cursiva o itàlica, es considera igualment acceptable fer-ho (per habitud de composició tipogràfica) amb el subratllat.
La llista de referències s’ha de presentar a doble espai i cada entrada haurà de tenir una sangria
La menció d'edició es farà constar a partir de la 2a edició.
Quan no tinguem la data del document posarem (s.d.).

 
Les fonts fiables
Què és una font fiable? Doncs és un document, pàgina web, etc. d'on estàs segur que pots extreure-hi bona informació, d'on no t'hi pots equivocar, perquè ho ha escrit un professional sobre el tema. Però, com es pot saber tot això? Sempre hem de buscar a qualsevol tipus de font les cites i/o referències del text que hem trobat interessant. Aquestes ens diran si l'autor/a ha estat investigant abans d'escriure-ho i, per tant, el nostre document serà totalment viable i verdader.
Per saber-ne més, us adjunto el link de Viquipèdia on explica què són les fonts fiables i com treballar amb elles: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Fonts_fiables

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada