dissabte, 8 de novembre del 2014

La composició del text

A partir de l'article adaptat de AMADEO, I.; SOLÉ, J. (1996). Curs pràctic de redacció. Barcelona: Editorial Columna, hem treballat a classe el que s'ha de tenir en compte a l'hora d'elaborar un text: la planificació, la composició i la revisió. Cal dir que és important tenir ben clares les tres etapes i intentar ser el màxim de metòdics en aconseguir els objectius de cadascuna de les tres.

En primer lloc tenim la planificació, que tracta d'establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
En segon lloc la redacció. Redactar és tranformar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació.
Finalment, la revisió, la qual tracta d'avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu amb les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

Per tal de tenir una imatge més sintètica d'aquests apunts, a classe, cadascú va realitzar un esquema (del tipus que millor l'anés) sobre què cal tenir en compte a l'hora d'elaborar un text. Penso que, encara que la majoria de persones vagi directament a escriure el text, sempre va bé organitzar-se, saber què escriuràs i com ho faràs. Tenir les idees clares i ordenades és un factor molt positiu que fan que el resultat sigui millor. Aquí us adjunto el meu esquema:


Esquema
Finalment, us adjunto un esquema que van realitzar Linda Flower i John Hayes l'any 1981 sobre el Procés mental cognitiu. Com a apunt, els autors d'aquest treball deien que, com a mínim, cada paràgraf ha de tenir 4 o 5 línies (amb la seva idea principal i la secundària).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada